Savusaunojen testaukset / Testing of Smoke Saunas

* Päivitetty 2013

Savusaunan testaus on kehittynyt vähitellen luotettavaksi ja täsmälliseksi systeemiksi, josta saunan omistaja saa hyvää tietoa omasta saunastaan.

Savusaunan paloturvallisuudessa on paljon parantamisen varaa. Räppänät ja lakeiset tehdään edelleen liian ahtaiksi, jolloin lämmitetään seiniä. Kesällä tilanne on vaarallinen, kun ulkona on yli 20 °C asteen lämpimät. Sisä- ja ulkolämpötila eron ollessa pieni, savu virtaa ulos hitaasti. Sisälle syntyy paksu savupatja joka kiertää uudelleen ja uudelleen lämpiämässä kiukaan päällä. Usein vielä liian matala tulipesä tuottaa mustaa (nokista) savua, joka on leimahdusherkkää ja niin ”aikapommi” on valmis. Jostain syystä ei ymmärretä sitä, että isoakin räppänää voi talvi aikaan hieman pienentää. Kun lämpötilaero on suurempi , savu virtaa nopeammin ulos.

Tällä hetkellä testaajat koulutetaan hallitsemaan edellä mainitut ja muitakin teknisiä asioita testitilanteessa. Koulutus alkaa saunan lämmittämisellä. Sen etenemistä tarkkaillaan säätöjä ja mittauksia tehden, aina löylykuntoon saattamiseen saakka. Jopa kiukaan kivien ladontaa ja sen hienosäätöä käytännössä harjoitellaan. Sitten saunotaan ja arvostellaan saunan ominaisuudet. Lopuksi vetäjät antavat vielä jokaiselle henkilökohtaisen palautteen.

Testiryhmän lähtiessä suorittamaan tehtäväänsä saunaisäntä saa saunalleen maailman parhaan katsastus-palvelun. Kokemusta on hankittu 200:sta savusaunasta.

Savusaunan testiryhmän kokoonpano on neljä henkilöä. Testaus itsessään on ilmaista mutta yhden auton kilometrit on korvattava.


Tilaa savusaunan rakentamisen - tai saneerauksen suunnitteluun neuvonta - apua.

Erkki Haapio 0500-234093
Pentti Hakala 050-5983933
Seppo Leskinen 050-5812233
Pentti Tuohimaa 050-3610643 tai pentti.tuohimaauta.fi