Holvikiukaan muuraaminen/ fire place


Seuraavat ohjeet on antanut Pentti Tuohimaa, jolla on 2 tällaista kiuasta.

Holvitiilistä muurattu kiuas on perinteinen kiuastyyppi, joka kestää kovaakin käyttöä. Itselläni kiuas on kestänyt kevääseen 2009 mennessä noin 1300 lämmitystä ja holvikaari on edelleen kunnossa, joskin siinä on pieniä halkeamia.

Perustus

Kiuas vaatii tukevan alustan. Hiekkapohjalle valetaan vähintään 10 cm teräsbetonilaatta, joka ulottuu 10 cm lopullisen kiukaan ulkopuolelle. Mikäli saunaan valetaan koko alalle betonilaatta, niin kiuas voidaan tehdä sen päälle, mutta vahvistetulle betonille. Kiuas voidaan myös upottaa maan sisään tai tehdä ulkoa lämmitettäväksi.

Betonin päälle muurataan tulitiilet kuvan osoittamalla tavalla. Muista käyttää tulilaastia säästeliäästi.


Kuvassa punatiili ja tulitiili on muurattu ilman välitilaa. Parempi vaihtoehto on jättää 5 cm rako, johon tulee 5 cm kivivilla. Pesän sopiva syvyys on n. 1 m ja leveys 60-70 cm. Pesään voidaan tehdä arina ja tuhkatila, mutta se voidaan jättää myös tasaiseksi, jolloin kekäleiden poisto on helppoa.

Seiniä muurataan noin 50 cm korkeuteen jättäen toiseen ja vähän ylempään varviin ilmaraot molemmille sivuseinille 3 kpl molemmille tasoille (yhteensä 12). Raot ovat sekundaari ja tertiaari hapetusta varten eli parantavat palamista ja vähentävät hiukkaspäästöjä.

Muotin teko

Vahvasta vanerista tehdään muotti. Vaneri sahataan täsmälleen tulitiilien välitilan levyiseksi ja 50 cm korkeudelta pyöristetään holvikaaren muotoon. (tee holvikaari tiilistä maahan ja piirrä). Huomio, että kaaresta täytyy ottaa pois laudan paksuus.

Tee 2 vaneria, joiden alapäähän vain yhdelle puolelle naulataan kakkosnelonen. Vanerit asetetaan siten, että etummainen kaatuu taakse ja takimmainen eteen, kun muotti puretaan. Lado määrämittaiset laudat vanerien päälle. Voit aloittaa holvin muuraamisen.

Holvin muuraaminen

Holvi muurataan siten, että eteen ja taakse tulee yhtenäinen kaari. Muilta osin jätetään joka toinen holvitiili pois, jolloin muodostuu tasainen reikäkuvio. Holvitiilien ei tarvitse mennä limittäin kuin 2-3 cm (katso kaavakuva). Aukkojen kohdalta holvitiilet pyöristetään (katso kaavakuva), jotta aukkoihin ei muodostu savulukkoa. Holvin kestämisen kannalta tärkeää on että laitat reunoilla holvitiilen kulmaan tylpistävän kourallisen muurauslaastia (ei tulilaastia). Se estää kivien kiilautumisen kulmaan. Kivivilla on hyvä peittää vaikka kivilevy kaistaleilla, ettei löylyvesi pääse villaan.Kiukaan tukeminen

Kiukaan punatiilen ympärille laitetaan joko puu tai terästuet estämään leviäminen, kun kivet laajentuvat. Alin tuki tulee tuliluukun yläpuolelle ja ylempi -1 tiilitasoon tai ylimpään tiileen. Jos muuraat koristekivikerroksen, muista punatiiliä muuratessasi jättää tartuntalankoja.