Savusaunan lämmittämisestä/ Heating

                
Pentti Tuohimaa

Lämmityksestä

Sytytyksessä suositellaan päältäsytytystä hiukkaspäästöjen minimoimiseksi.  Koska päältäsytyttäminen on harjaantumattomalle vaikeaa, niin altasytyttäminen tehdään mieluiten kiehisillä, joiden päälle asetetaan mahdollisimman pieniä puita (=tikkuja) 2-3 kerrosta.

Puiden tulisi olla mielellään sekapuita (lehti- ja havupuita). Pihkapuun määrää säätelemällä vaikutetaan löylyn aromeihin. Loppuvaiheessä voidaan lisätä tuore katajan oksa. Havupuut tuovat löylyn bukeeseen ryhdin (kuten tanniinit viiniin). Pelkkä leppäpuu tuottaa maultaan pyöreäkön löylyn (vastaa Merlot-viiniä), josta monet pitävät. Liian matalissa palopesissä leppä on ainoa mahdollinen.

Puiden tulisi olla mahdollisimman kuivia (sisäkuivia) ja erittäin pieneksi pilkottuja (2-4 cm) (katso kuvan taapelirimoja). Mitä pienempiä ja kuivempia puut ovat, sitä vähemmän niitä kuluu.


Palopesän saa täyttää vain 1/3 korkeuteen. Vapaa palotila ja sekundaari hapetus ovat olennaisen tärkeitä.  Puita lisätään vähän kerrallaan jatkuvasti (paras vaihtoehto) tai pesän annetaan palaa loppuun ennen lisäystä. Kiukaan toimivuudesta saa parhaan käsityksen seuraamalla palokaasujen kirkastumista. Jos kirkastumiseen (= savun häviämiseen) menee alle 5 min, niin palaminen on hyvä.

Räppänät ja tulipesän hapetusaukot suljetaan kokonaan tai osittain (siintyminen), kun viimeinen pesällinen on palanut punahiillokselle. Siintyminen kestää 1/2-1 tuntiin.


Hyvä tapa puhdistaa päällimmäisetkin kivet siintymisen aikana on käyttää peltikupua kivien päällä. Myös palopeite käy tähän takoitukseen, mutta huomioi, että sen tartuntakahvat eivät kestä kuumuutta.

Siintymisen jälkeen kaikki hiilet ja tuhkat poistetaan palopesästä.

Savusaunan lämmittämiseen ei liity suurempia terveysriskejä, jos pysyttelee savurajan alapuolella. Häkäpitoisuudet ovat suurimmat sytytyksen aikana, puiden lisäysten jälkeen ja siintymisen aikana, joilloin tulee välttää sisäänhengitystä sisällä ollessa. Savusaunan pienhiukkaspäästöt ovat vähäisiä.