Savusaunan rakennusohjeita

Savusaunan rakentamisesta

Päivitetty 10.5.2009 (Pentti Tuohimaa)

Kansainvälinen Savusaunaklubi kehoittaa luovuuteen ja omaan ideointiin savusaunojen rakentamisessa, siksi emme halua antaa yksityiskohtaisia ohjeita "tyyppisavusaunaksi".

Savusaunan tulisi olla riittävän suuri, mutta myöskään liian suuri ei toimi tyydyttävästi. Minimi koko on 2,5 m x 2,5 m, maksimi 5 m x 5 m. Saunan sisäkorkeus on vähintään 3 m (kiukaan tulipesän pohjasta kattoon). Rakennus voi olla matalampi, jos kiuas rakennetaan lattiatason alle.
Jos kiukaan kivien pinta on 1,5 m korkeudessa, niin oven yläreuna on 1,5 m ja ikkuna 1,5, m:stä alas. 
Lauteiden jalkataso on hieman yli 1,5 m ja siitä on sisäkattoon 1,5 m.
Räppänöitä on hyvä tehdä 2 kpl (eri tuulen suuntiin). Ne sijaitsevat mahdollisimman kaukana kiukaasta 10 cm sisäkaton alapuolella (savukynnys). Niiden yhteinen pinta-ala on sama kuin kiukaan palopesän. Lisäksi on suositeltavaa rakentaa lakeinen, jossa on 10 cm kaulus.
Palosuojaus: Kiukaan ympärille voidaan muurata tiilimuuri kattoon asti ja ulottuen 30 cm yli kiukaan. Muurin päälle asetetaan palonsuojalevy, jonka päälle tulee 5 cm palovilla. Tai, sekä kattoon että seinille laitetaan 5 cm palovilla ja sen päälle palonsuojalevy molemmat ilman rakoa. Paloturvallisuuden takia on tärkeää, että rakennus on ilmatiivis yläosiltaan ja alaosista ja avoimesta ovesta on vapaa ilman saanti lämmityksen aikana.
Tasakatto on todettu paremmin toimivaksi kuin taittokatto.

*Holvikiukaan muuraaminen/ fire place
http://www.savusauna.fi/index.php?mid=7&pid=62

*Kiuaskivien latominen/ stones
http://www.savusauna.fi/index.php?mid=7&pid=64

*Savusaunan lämmittämisestä/ Heating
http://www.savusauna.fi/index.php?mid=7&pid=65